Hosting awards
Van afgelopen jaar, 2022
Onze ‘gouwe ouwe’, de meest complete snelheidstest van Nederlandse bodem: de bekende WordPress Webhosting Snelheidstest van Webhosters.nl. Hieronder vind je de resultaten van 2022.
Eén van de testen van Webhosters.nl die we al flink wat jaren doen is de snelheidstest. Bij deze test leggen we verschillende populaire webhosters langs de virtuele meetlat en testen we de snelheid van hostingpakketten van deze hosting bedrijven. Waarom? Omdat de snelheid van hosting ook flink wat impact kan hebben op je website. De snelheid van je website hangt af van o.a. het gebruikte template, plugins, optimalisatie maar zeker ook je hosting pakket en aanbieder.
Snelste Webhosters 2022
Het Onderzoek in 2022
We hebben bij de populaire hostingbedrijven een vergelijkbaar hosting pakket afgenomen (onder de €10,-) om te testen welke webhosters de snelste hosting bieden. Op elk pakket hebben we exact dezelfde WordPress website geïnstalleerd en hebben we getest vóór en na optimalisatie van de websites.
De snelheid van je website hangt af van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld het WordPress template, maar ook de gebruikte webhosting, plugins en optimalisatie.
Voor de test van de snelste webhosters van Nederland werkte Webhosters.nl opnieuw samen met New Fountain zij hebben voor ons deze test opgezet en uitgevoerd.
Selectie van hostingbedrijven en hostingpakketten
Voor deze test hebben we een selectie gemaakt van 14 hosting bedrijven die veelvuldig gebruikt worden in Nederland en waarvan we ook veel recensies binnenkrijgen. Verder mochten de pakketten in de test maximaal €10,- per maand kosten.
Er zijn een aantal van de grootste hosting bedrijven gepakt, een aantal van de best gewaardeerde bedrijven en een aantal populaire aanbieders. Als laatste zijn SiteGround en Strato toegevoegd omdat zij én veel klanten bedienen én erg bekend zijn, ook wordt SiteGround nog door WordPress zelf aangeraden.
- Yourhosting
- Vimexx
- Transip
- Antagonist
- Mijn.host
- Cloud86
- WebOké
- Versio
- mijndomein
- Hostinger
- Esmero
- bHosted
- SiteGround
- Strato
Hoe is de WordPress Webhosting Snelheidstest uitgevoerd?
Webhosting bestellen
We hebben bij de verschillende webhosters een hostingpakket afgesloten dat geschikt is voor WordPress met een domein. Dit is anoniem gebleven zodat er geen optimalisatie van te voren kon plaatsvinden.
Standaard WordPress installatie op de websites
Op alle hosting pakketten hebben we exact dezelfde website geplaatst, om een goed beeld te krijgen van de laadsnelheid. Als thema is het Divi thema geïnstalleerd en Akismet, Contact form 7, Yoast Seo en iThemes Security als plugins. Op elk hosting pakket staat dus een kopie van deze website.
Snelheid en scores meten voor én na optimalisatie
Snelheid meten voor én na optimalisatie
We hebben de snelheid van de website gemeten voor én na de WordPress optimalisatie. Voor het meten van de snelheid hebben we deze drie tools gebruikt:
- Webpagetest: Met Webpagetest kan accuraat de laadtijd worden gemeten met een testlocatie en browser selectie. Dit kan gratis via: https://www.webpagetest.org.
- PageSpeed Insights: Snelheidstool van Google waarbij meer wordt gelet op de techniek van de website dan op de webhosting zelf. Een goede score hier duidt niet per definitie op een snelle laadtijd. Je kunt hier gratis je eigen website testen
- k6.io: met k6.io kun je gratis een beladings-test op je website doen. Op basis hier van kun je zien wanneer je website wel of niet presteert, en bij hoeveel bezoekers de hosting het bijvoorbeeld opgeeft.
Testonderdelen WordPress Webhosting test
Met de bovenstaande software zijn er in serie, 3 soorten tests uitgevoerd: de meest beruchte (1) Google PageSpeed Insights waarvan de waarde meespeelt in ranking factoren van je website. Verder is er een (2) Speedtest (Webpagetest.org) en een (3) belading-tests (k6.io) uitgevoerd. De resultaten van PageSpeed Insights en de snelheidstest zijn voor- en na optimalisatie uitgevoerd en uitgesplitst in snelheid en ook TTFB.
Speedtest
Voor de speedtest is https://www.webpagetest.org/ gebruikt, met als geavanceerde instellingen: vanuit Amsterdam, niet geknepen (native connection).
PageSpeed Insights test
Van elke website is de frontpage en de pagina met de berichten getest. De frontpage is een Divi template met opmaak en afbeeldingen en was bij alle hostingproviders exact hetzelfde.
Belading-test
De belading-test is uitgevoerd met de k6 software. Op K6.io is een gratis testaccount gebruikt die wordt beperkt tot 50 users en 1 locatie. Uiteindelijk zijn in beide tests slechts 20 gebruikers vanuit 1 locatie voor 3 minuten gebruikt.
De resultaten zijn opgedeeld in de snelste tijd, langzaamste tijd en de p95 score (gemiddelde resultaat in 95% van de gevallen).
Testresultaten voor optimalisatie
PageSpeed Insights
Voor desktop presteren de meeste providers in het groen (90+), maar omdat het Divi template nog niet is geoptimaliseerd vallen de mobiele scores erg tegen. De lage score is het resultaat van een niet geoptimaliseerde pagina, maar de onderlinge verschillen zijn het gevolg van kleine snelheidsverschillen tussen de hosts.
Strato, Hostinger, Mijn.Host, YourHosting, WebOke en Versio komen hier gemiddeld hoger dan 70, dat is direct een behoorlijke nette score.
Snelheidstest & TTFB
Bij de snelheidstest steken mijn.host, Antagonist, WebOke, Siteground en Hostinger er bovenuit met een volledige pagina laadtijd bij de eerste request onder de seconde, dat terwijl Divi een redelijk zwaar thema kan zijn.
Voor de snelheidstest hebben we gekeken naar de pagina laadtijd in de tweede request, omdat cache mogelijk in de eerste moet worden opgebouwd.
TTFB (time to first byte)
Voor optimalisatie doen o.a. mijn.host, Hostinger, Antagonist en SiteGround het erg goed. Bij de TTFB, de time to first byte zitten onder meer Cloud86, Yourhosting en bHosted ook nog onder de 1 seconde.
Belading-test
De belading-test is opgedeeld in twee tests. Erg veel druk op de homepagina of erg veel druk op veel verschillende pagina’s.
Mijn.host en Siteground scoorden hier goed met laadtijden onder de seconde. Ook Vimexx behaalde hier een nette score.
Optimalisatie van de websites
Er zijn drie optimalisatie handelingen uitgevoerd:
- Voor jetpack is de booster module geactiveerd met alle opties
- De https://nl.wordpress.org/plugins/flying-pages/ plugin is geïnstalleerd en geactiveerd
- En https://wordpress.org/plugins/wp-super-cache/ is geïnstalleerd en geactiveerd
Na optimalisatie
PageSpeed insight
De resultaten van de PageSpeed Insights tests op mobiel waren voor de meeste websites allemaal in het groen (90+).
Snelheidstest & TTFB
Voor de snelheidstest na optimalisatie is de pagina laadtijd in de tweede request alleen interessant, omdat cache mogelijk in de eerste moet worden opgebouwd.
Ook hier zit Siteground in de top samen met WebOke met een laadtijd onder de seconde. Mijn.host valt er net buiten met 1,071 seconden.
TTFB (time to first byte)
Na de optimalisatie scoren Hostinger, WebOke, mijn.host en Siteground wederom erg goed.
Conclusie WordPress Webhosting Snelheidstest
Alle geteste hosting bedrijven in de top 10 wisten binnen 2 seconden de testwebsite volledig te laden. Ook de behaalde scores binnen PageSpeed Insights (veelal 80+ voor mobiel, en 90+ voor desktop) zijn van hoge standaard. Dit samen maakt dan ook al deze partijen een goede keuze zijn voor webhosting, als je op zoekt bent naar een snelle hostingpartij.
Winnaar van de Webhosting Snelheidstest
(1.) mijn.host is de winnaar van de WordPress Webhosting Snelheidstest 2022 met 50,75 punten. Dit op basis van het gewogen gemiddelde van TTFB, Loadtime, PageSpeed Insights en de k6 beladings-test. Dit op basis van constant goede cijfers en presteren onder druk, terwijl zij gebruik maken van de nieuwste versie van DirectAdmin.
De top 3 wordt gecompleteerd door (2.) Hostinger en (3.) WebOké en verder zijn in de top 10 populaire hosting bedrijven als Yourhosting, Cloud86 en SiteGround te vinden met mooie resultaten.
* de tests zijn in serie uitgevoerd over een periode van een week. Resultaten kunnen natuurlijk afhankelijk zijn van welke server je hebt gekregen in een systeem en de resultaten van eenzelfde test een week later zouden anders uit kunnen vallen.
De webhosters konden per onderdeel 1 tot 14 punten verdienen – TTFB, Loadtime, PageSpeed Insights en de k6 beladingstest. Op basis van de totaalscore van deze onderdelen zijn we tot de uiteindelijke ranking gekomen.
Voorgaande jaren inzien?
Klik op een van de links en bekijk het overzicht