SSH, of Secure SHell, is een protocol voor extern beheer waarmee gebruikers veilig hun externe servers via internet kunnen beheren en wijzigen. Het werd ontwikkeld als een veilige vervanging voor het niet-versleutelde Telnet en maakt gebruik van cryptografische technieken om ervoor te zorgen dat alle communicatie van en naar de externe server versleuteld is.
SSH biedt een mechanisme voor het authenticeren van een externe gebruiker, het overbrengen van invoer van de client naar de host en het terugsturen van de uitvoer naar de client.
SSH is een client-server based protocol. Dit betekent dat een apparaat dat informatie of diensten aanvraagt (de client) verbinding kan maken met een ander apparaat (de server).
Wanneer een client via SSH verbinding maakt met een server, kan de server worden bestuurd alsof het een lokale computer is. Voordat een client verbinding kan maken en SSH-opdrachten kan uitgeven, moet het authenticatieproces worden doorlopen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een wachtwoord of een cryptografische sleutel (key).
Werken met SSH is vooral handig wanneer je via een onveilige verbinding werkt, omdat het de communicatie versleutelt. Om SSH te gebruiken op een Windows PC, moet je eerst een SSH-client downloaden en installeren. Hier zijn de stappen om SSH te gebruiken:
Om met Windows te kunnen werken heb je in ieder geval een client nodig. Wij hebben er 5 gevonden die als goed ervaren worden.
Een screenshot van hoe meest gebruikte programma Putty eruit ziet:
Hoewel SSH in eerste instantie complex kan lijken, kunnen gebruikers met weinig programmeerervaring er snel mee leren werken met behulp van een goede handleiding. Veel SSH-clients bieden intuïtieve interfaces en uitgebreide documentatie om beginners te helpen.
scp
: voor het veilig overzetten van bestanden tussen computers.rsync
: voor efficiënte synchronisatie van bestanden.ssh-keygen
: voor het genereren van SSH-sleutels.tmux
: voor het runnen van meerdere sessies tegelijkertijd.Of een hostingbedrijf standaard SSH aanbiedt, hangt af van het type hostingpakket:
Bij Cloud86 krijg je bijvoorbeeld in de shared hosting pakketten geen melding van SSH toegang, ga je verder, naar de WooCommerce pakketten dan zie je ineens SSH toegang verschijnen,